Pages

Tuesday, November 22, 2011

Resepi ari ni...


with my sis...Noorlelawati Derahman
  • RENDANG TOK

    Bahan
    1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
    2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
    1/2 cawan kerisik
    1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..
    3 s/b gula merah
    3 keping asam keping
    Daun kunyit [koyakkan]
    garam

    Bahan mesin
    2 s/b ketumbar
    1 s/b jintan manis
    1 s/b jintan putih
    1 s/b lada hitam
    3 kuntum bunga lawang
    5 kuntum bunga cengkih
    25 biji cili kering
    20 biji bawang merah
    5 cm halia
    5 batang serai
    3 cm lengkuas

    Cara:
    1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
    2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
    3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
    4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
    5. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment