Pages

Monday, November 14, 2011

Cotton Blueberry Cheesecake Recipe



  • Cotton Cheese Cake

    4-5 keping slice cheese
    200 ml susu segar
    70 gram butter atau marjerin
    70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
    70 gram gula
    4 biji telur saiz M
    beberapa titik esen vanila

    Cara-cara

    1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

    2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

    3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

    4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

    5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
    6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

    7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

    8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

No comments:

Post a Comment