Pages

Tuesday, December 13, 2011

BLACK FOREST CAKE



BAHAN2 NYA..

RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE

(Loyang Kek 18cm / 7 inci)

BAHAN A:

  • 3 biji kuning telur
  • 100 gram gula castor
  • 120 gram tepung kek
  • 50 ml minyak masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:

  1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
  2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.

BAHAN B:

  • 30 gram serbuk koko Van Houtan
  • 120 ml air panas.

Cara-cara:

  1. Satukan bahan B.
  2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
  3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.

BAHAN C:

  • 3 biji putih telur
  • 60 gram gula castor
  • 1/4 sudu kecil cream of tar tar
  • Loyang kek 18cm / 7inci

Cara-cara:

  1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
  2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
  5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
  6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
  8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
  9. Sejukkan di atas redai.

CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST

Bahan-bahan:

  • Whipped Cream (200ml)
  • 25 gram gula halus
  • Chocolate Syrup Hershey's
  • Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je
  • Buah cherry bertangkai secukupnya (E-na guna 6 biji)
  • Chocolate parut(Ikut cita rasa sendiri)


selamat mencuba ya!!..


1 comment: