Pages

Thursday, April 21, 2011

Resepi Kek Puding Karamel




BAHAN-BAHAN

(A) GULA HANGUS

-2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus)

->>tabor gula dalam Loyang dan masak atas api perlahan…biar gula hancur dan warna tukar jadi perang). Ketepikan

(B) BAHAGIAN ATAS

-1/2 tin susu cair (200 ml)

-70 gm gula kastor

-1/2 sudu the esen vanilla

-3 biji kuning telur

(C) LAPISAN KEK

-140gm tepung gandum

-70 gula kastor

-3biji kuning telur

-135ml air biasa

-1 sudu tehh baking powder

-45ml minyak masak@butter cair

(D) MERINQUE

-6 biji putih telur

-70gm gula kastor

-1 sudu the krim of tartar

CARA-CARANYA

-Kacau semua bhn (B) perlahan2, jgn bagi berbuih..nanti x jadi karamelnya..

-Masukkan(B) td dlm Loyang gula hangus tadi..ketepikan.

-Pukul bahan (C) –Sy guna senduk je,..ketepikan..(masa ni bolehlah tambah susu pekat manis tu.)

-Pukul bhn (D) sampai jadi kembang & bila angkat dia x jatuh.

-Campurkan adunan ( C) + (D) dan gaul ngan serbuk sehingga sebati.

-Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan ked lm Loyang yang ada gula hangus tadi (A+B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang Bakar cara double boiling hingga masak.

-Bila masak angkat & rehatkan 10minit baru tebalikkan kek yang dibakar tadi..Masukkan dalam peti sejuk 1 jamdan lepas tu makan ketika sejuk..NYAM2..

Selamat mencuba kawan2..

No comments:

Post a Comment