BAHAN-BAHAN
(A) GULA HANGUS
-2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus)
->>tabor gula dalam Loyang dan masak atas api perlahan…biar gula hancur dan warna tukar jadi perang). Ketepikan
(B) BAHAGIAN ATAS
-1/2 tin susu cair (200 ml)
-70 gm gula kastor
-1/2 sudu the esen vanilla
-3 biji kuning telur
(C) LAPISAN KEK
-140gm tepung gandum
-70 gula kastor
-3biji kuning telur
-135ml air biasa
-1 sudu tehh baking powder
-45ml minyak masak@butter cair
(D) MERINQUE
-6 biji putih telur
-70gm gula kastor
-1 sudu the krim of tartar
CARA-CARANYA
-Kacau semua bhn (B) perlahan2, jgn bagi berbuih..nanti x jadi karamelnya..
-Masukkan(B) td dlm Loyang gula hangus tadi..ketepikan.
-Pukul bahan (C) –Sy guna senduk je,..ketepikan..(masa ni bolehlah tambah susu pekat manis tu.)
-Pukul bhn (D) sampai jadi kembang & bila angkat dia x jatuh.
-Campurkan adunan ( C) + (D) dan gaul ngan serbuk sehingga sebati.
-Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan ked lm Loyang yang ada gula hangus tadi (A+B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang Bakar cara double boiling hingga masak.
-Bila masak angkat & rehatkan 10minit baru tebalikkan kek yang dibakar tadi..Masukkan dalam peti sejuk 1 jamdan lepas tu makan ketika sejuk..NYAM2..
Selamat mencuba kawan2..
No comments:
Post a Comment