Pages

Tuesday, December 13, 2011

BLACK FOREST CAKE



BAHAN2 NYA..

RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE

(Loyang Kek 18cm / 7 inci)

BAHAN A:

  • 3 biji kuning telur
  • 100 gram gula castor
  • 120 gram tepung kek
  • 50 ml minyak masak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:

  1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
  2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.

BAHAN B:

  • 30 gram serbuk koko Van Houtan
  • 120 ml air panas.

Cara-cara:

  1. Satukan bahan B.
  2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
  3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.

BAHAN C:

  • 3 biji putih telur
  • 60 gram gula castor
  • 1/4 sudu kecil cream of tar tar
  • Loyang kek 18cm / 7inci

Cara-cara:

  1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
  2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
  5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
  6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
  8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
  9. Sejukkan di atas redai.

CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST

Bahan-bahan:

  • Whipped Cream (200ml)
  • 25 gram gula halus
  • Chocolate Syrup Hershey's
  • Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je
  • Buah cherry bertangkai secukupnya (E-na guna 6 biji)
  • Chocolate parut(Ikut cita rasa sendiri)


selamat mencuba ya!!..


Sunday, December 4, 2011

kek puding koktel..tp blom siap sepenuhnya lg..hehe


LAPISAN KEK PUDING KOKTEL

BAHAN A

-140gm tepung gandum

-70 gula kastor

-6biji kuning telur

-135ml air biasa

-1 sudu tehh baking powder+esen vanila 1sudu teh

-45ml minyak masak@butter cair

BAHAN B(MERINQUE)

-6 biji putih telur

-70gm gula kastor

-1 sudu the krim of tartar

cara2 nya..

1) Asingkan telur putih n kuning

2) pukul BAHAN B. hingga kembang

3) Campurkan bahan A & B

4) Bahagikan 3 warna..

5) masukkan selang2 warna..

6) bakar cara double boiler selama 1jam 15 minit..


SIAP!!! selamat mencuba!


Saturday, December 3, 2011

Cotton Blueberry Cheesecake Recipe



Cotton Blueberry Cheesecake Recipe

4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.