Pages

Tuesday, November 22, 2011

Resepi ari ni...


with my sis...Noorlelawati Derahman
  • RENDANG TOK

    Bahan
    1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
    2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
    1/2 cawan kerisik
    1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..
    3 s/b gula merah
    3 keping asam keping
    Daun kunyit [koyakkan]
    garam

    Bahan mesin
    2 s/b ketumbar
    1 s/b jintan manis
    1 s/b jintan putih
    1 s/b lada hitam
    3 kuntum bunga lawang
    5 kuntum bunga cengkih
    25 biji cili kering
    20 biji bawang merah
    5 cm halia
    5 batang serai
    3 cm lengkuas

    Cara:
    1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
    2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
    3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
    4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
    5. Hidangkan.

Monday, November 14, 2011

...abadan abada .. +__+


ceria hati tatkala doa pasti didengari...
rintih hati pasti disantuni...
harapan jua impian diserahkan sebulat segenap pada yang empunya...
kian di tatap segetir keringat,cumanya untuk suatu hakikat...
disantun lagi susunan harapan,
mulai mengharap...
mulai berusaha...
mulai memahami praktisnya tawakkal...
mampukan hati untuk mayaqini...
mampukan diri untuk menggalasi seputar rasa nan sentap menyentap emosi...akal...dan jasmani...
namun sedari pastinya tiap kemampuan itu bukan kita empunya...
pelakon watak cuma tapi bukan penentu kisahnya...
lakari tiap taqdir bersama kesabaran...coreti tiap taqdir dengan ketabahan...
lengkapi ia semampu mungkin dengan keridhaan...
kita cuba mengangkat diri manjadi makhlukNYA...
mengangkat rasa menjadi hambaNYA...
moga bersendi semi hakiki abadi...
abadan abadaa...

Cotton Blueberry Cheesecake Recipe



  • Cotton Cheese Cake

    4-5 keping slice cheese
    200 ml susu segar
    70 gram butter atau marjerin
    70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
    70 gram gula
    4 biji telur saiz M
    beberapa titik esen vanila

    Cara-cara

    1. Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.

    2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

    3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

    4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

    5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
    6. Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .

    7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

    8.Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.